lördag 27 september 2014

Italien - Pompeji

En av mina stora drömmar sedan jag var mindre var att få besöka Pompeji. Staden som år 79 e.Kr. täcktes av aska efter ett utbrott från vulkanen Vesuvius.

En väg där man kan anta att man även slängde ut soporna. Därför hade man "övergångsställen" som var upphöjda från marken.


Inne i de finare folkens hus kunde man bland annat se hur väggmålningar fortfarande var mer eller mindre intakta. Detta kunde ske eftersom man använde en teknik där man målade väggarna när de inte ännu torkat så att de drog åt sig färgen bättre. På så sätt försvann den heller inte av värmen eller askan.

Ville man dessutom ha en "varning-för -hunden"-skylt var det bara att ta fram mosaiken och börja skapa!

Graffiti fanns såklart även redan i Pompeji. Här har det till och med blivit inglasat. Undrat om dagens graffiti någonsin blir det för att bevaras?

En madonna-staty som man grävt fram. Ett otal krukor och statyer går att se bland allt som är funnet i utgrävningarna och det är spännande att tänka sig att detta faktiskt var vardagsföremål för alla dessa människor i denna stad.

Men det som berör allra mest är också något av det som gör denna utgrävning så ovanlig. På grund av att askan täckte området och stelnade så snabbt fångades också de som inte hann fly. När dessa sedan bröts ner bildades hålrum i vilka man gjort avgjutningar som visar hur såväl människor som djur mötte döden.



 
Jag fick aldrig reda på varför, men framför alla dessa avgjutningar och statyer, som stod innanför galler, fanns olika urnor och fat. Dessa var fyllda av små mynt som om vore det önskebrunnar.
Jag undrar varför...?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar