onsdag 24 september 2014

Konstrunda.


      Dags då för att kolla lite på museer, minnesmonument och konstverk i det offentliga.


 I Hagaparken står detta verk av Charlotte Gyllenhammar. I uppgiften stod det att vi skulle fundera kring skillnaderna mellan att ha ett konstverk på museum och ute i det offentliga. Men trots detta funderade jag mest på frågan som var kopplad till verket vi skulle se på Vasaplatsen som är gjort till minne av Torgny Segerstedt. Är detta offentlig konst eller minnesmonument?
För mig är det självklart att detta är konst. Konstnärer har fått göra verk för att visa för en allmänhet i deras vardag. Samtidigt är det ju såklart så att just dessa verk antagligen inte hade stått där de står utan att vara till minne av just dessa män. Därför väljer jag att varken kalla det minnesmonument eller offentlig konst. Jag kallar det för MINNESKONST.


Jag tycker i stället att schablonerna på Schillerskas skolgård är ett bättre exempel på offentlig konst. Detta verk kan ses av väldigt många personer som passerar på Vasagatan varje dag. Skolan har funnits på denna centrala plats sedan ca 1887 och därför tänker jag att schablonerna också är ett sätt för eleverna att visa en uppdaterad bild av skolan. Att det är dagens vanliga ungdomar som befinner sig inne i de gamla klassiska lokalerna.


Vidare gick vi förbi Galleri 1 som tyvärr inte var öppet för tillfället så vi gick i stället mot Konstmuseet, Hasselblad. För att komma in i utställningen om skräckromantiken passerade vi en utställning av Vivian Maier. Det var många otroligt fina bilder men dessa fastnade jag lite extra för.




Efter vi gått igenom skräckromantiken gick vi till Cajsa von Siepels skulptur Seconds in Ecstasy. Jag har sett denna skulptur ett flertal gånger och hittar alltid något nytt på den. I grunden är det en flera meter hög, vit skulptur föreställandes en tjej som hänger upp-och-ner vid en dansstång. Proportionerna på tjejen är inte särskilt naturliga men hon kan ändå uppfattas ha en smal, väldigt kvinnlig kropp. Hela verket snurrar vilket ger en känsla av att den kanske är större än vad den är.
Vi diskuterade kring om denna skulle kunna byta plats med Poseidon på Götaplatsen men kom ganska snabbt fram till att det nog inte skulle fungera under en längre tid. Kanske skulle det fungera tillfälligt men det skulle förmodligen inte dröja länge innan folk ville agera mot den. 
I bästa fall tänker jag att den skulle kunna bli utsmyckad med graffiti av andra duktiga konstnärer. Detta är ju dock inte Caisa von Seipels tanke med verket och risken att verket skulle förstöras är nog tyvärr stor.


Innan vi gick från Konstmuseet gick vi in i shopen med allt från böcker om konstnärer till målarmaterial för barn. Det mesta som låg framme på borden hade anknytning till de utställningar om pågår för tillfället. Bland annat finns nu, förutom ovan nämna, en utställning med verk av van Gogh, Gaugin och Bernard. De allra flesta besökare på museet kommer aldrig närmare dessa, eller andra, verk än såhär och därför lockar butiken med olika bilder av verken som man kan ha hemma.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar