måndag 6 oktober 2014

offentlig konst får sitt eget liv - varför jag älskar populärkultur!

I augusti i år uppförde två anonyma konstnärer ett konstverk för att hylla ett av Göteborgs största band Broder Daniel på en plats i Slottsskogen - där bandet några år tidigare gjort sin sista spelning.
Konstverket bestod av en sten med en plakett med texten "Spela Shoreline", namnet på en av bandets mest kända låtar och även en fras som ropats ut på diverse olika konserter med såväl Broder Daniel som andra band och artister.




Kommunala Parkförvaltningen ville ta bort stenen då man inte visste vem som gjort den eller vad den kom ifrån. Men protesterna lät inte vänta på sig. Snabbt startades både stödgrupper och konton på sociala medier för att stenen skulle få stå kvar.

Konstnärerna valde då att uttala sig anonymt om hur de bara ville uppmärksamma Broder Daniel och gjort konstverket som en hyllning. Vilket gjorde att Parkförvaltningen lovade att stenen skulle få stå kvar, om den stod säkert.
Tyvärr tog det bara en vecka efter detta uttalande innan stenen vält på grund av oväder eller förbipasserande. Vilket åter gjorde Parkförvaltningen osäkra till huruvida stenen verkligen stod säkert och om den kanske ändå inte skulle tas bort. Vilket man gjorde i väntan på beslut.



Detta lämnade ett hål i marken där stenen tidigare stått. Men såklart skulle det inte dröja länge innan andra fans skulle ta tillfället i akt att hylla sina idoler.
Fans till det norska metalbandet Mayhem satte upp en trästock med en text som istället önskar att en av deras låtar ska spelas. Men även detta verk försvann ganska snabbt.

Ingen har vetat, men många har undrat, hur det ska bli med stenen och i lördags fick jag syn på denna skylt högt upp på en lyktstolpe på Järntorget.

Jag tycker så mycket om denna historia och blev så himla glad över denna skylt då det visar på hur mycket musik, konst och populärkultur påverkar människor och får folk att vilja delta.

Parkförvaltningen meddelade även idag att stenen kommer sättas tillbaka och ska få stå kvar!


2 kommentarer: