onsdag 1 oktober 2014

Uppgift: Tankar om konstverk



Bild 1. En Kliché

 

Varför är detta en kliché? Enligt svenska akademiens ordlista är en kliché i ett bildligt språk en ”sliten fras”. Alltså något som använts så mycket att det till slut ändrat eller förlorat sin ursprungliga betydelse. Jag tycker att denna bild representerar just detta. Ofta är ett ankare en väldigt enkel och fin tatuering men hur många har idag en specifik tanke om betydelsen mer än att den representerar en särskild livs-, musik- eller klädstil? Och spelar det någon roll?
 
 

 Bild 2. Samtidskonst
 
Foto: Scanpix
 

Samtidskonst. Populär kultur. Populärkultur. Världshändelse.

Att komma till en gala iklädd en klänning gjord av kött är något som väcker uppmärksamhet långt utanför modebloggar och kändistidningar. Detta är inte så mycket ett klädesplagg som det är ett medel att synas, väcka uppmärksamhet och kanske (förmodligen) även provocera och skapa en debatt. Det tar sig också in i många fler sammanhang är en klänning annars skulle göra. Bland annat ställdes denna skapelse, som kanske inte längre är helt hygienisk (?), ut på National Museum of Women in the Arts i Washington D.C.
 
 

Bild 3. Symboler
 
Officiellt porträtt av den danska kungafamiljen. Av Thomas Kluge
 
Porträttet av den danska kungafamiljen fick väldigt stor uppmärksamhet när den ställdes ut i November 2013. Många ansåg att den liknade en skräckfilm och att såväl barnen som omgivningen ser både mörka och kusliga ut.

Målningen är gjord som 70-årspresent till drottningen och då hon sägs vara mycket konstintresserad hoppas man även att de symboler som går att hitta i tavlan ska falla henne i smaken.

SvD:s Clemens Poellinger skriver om flera av dessa symboler på följande vis:

·         Drottning Margarethe och prinsgemålen Henrik bär kläder i komplementfärgerna rött och grönt.

·         Lille Prins Christian är placerad i förgrunden och endast han, Kronprins Fredrik och Drottning Margarethe möter betraktarens blick. Alltså de som är eller ska bli Danmarks regenter.

·         Prins Christian är också den enda av kungabarnen som står upp i bilden. De andra barnen blir antingen burna eller leker på golvet. T.ex. bygger två av prinsarna med Lego (typiskt danskt).

·         Legobygget sägs även symbolidera hur deras familj splittrats och byggts upp igen genom deras pappas skilsmässa från deras mamma. Bakom dem står nämligen han, prins Joachim, med sin nya fru och deras yngsta barn.

·         Den bakgrund som prinsarna Fredrik och Joachim är porträtterade framför ska även symbolisera hur de lever tillvardags. Som stadsbor står Fredrik står tillsammans med sin fru Mary i antik stadsmiljö medan hans bror Joachim står med sin fru Marie framför en mer öppen bakgrund, som ska symbolidera att de är bosatta på landet.

Samtidigt jämförs denna, på många sätt klassiska målning, med Lauritz Tuxens avbildning av Christian IX och hans familj från 1886. Bland annat står kungafamiljen i det nya porträttet framför samma bakgrund som går att finna på den stora tavla som hänger på väggen i Tuxens målning.
 
 
Lauritz Tuxen


1 kommentar:

  1. Kul att läsa om dina exempel, intressant! just det där med tatueringar, när jag föreslog till en tatueringskonstnär att jag ville göra en räv fick jag till svar "no more little foxes" haha! Gaga vet hur hon ska göra, igår var hon i stockholm och körde tydligen med grön peruk och vingar!

    SvaraRadera